14. 08. 2022.

BiH može očekivati pomoć Hrvatske na putu ka EU

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas poslije razgovora sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu da Hrvatska podržava evropski put BiH i da će na tom putu pružiti svesrdnu pomoć.

Josipović je kazao da je njegov prvi službeni put u jednu od zemalja nakon što je Hrvatska ušla u EU i činjenica da je za tu posjetu izabrao BiH, ima simbolički značaj.

– Želimo pokazati koliko nam je BiH značajna i učinićemo sve da pomognemo put BiH u EU. Politički i tehnički, naše iskustvo iz pregovora stoji vam na raspoaganju – rekao je Josipović.

Dodao je da između dvije zemlje ima otvorenih pitanja i da je ovaj sastanak bio prilika da se razgovara i o neriješenim imovinskim pitanjima, pitanjima granice, sukcesije infrastrukture i energetskim kapacitetima.

– Potrebno je da nadležna tijela krenu u rješavanje tih pitanja – kazao je Josipović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da BiH mnogo očekuje od Hrvatske kao susjeda i članice EU.

– Očekujemo tu pomoć, ne samo simbolički, nego i suštinski. Cijenimo napore Hrvatske u izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Važna je podrška Hrvatske zemljama zapadnog Balkana – rekao je Radmanović i dodao da je na sastanku bilo riječi i o otvorenim pitanjima BiH i Hrvatske, ekonomskoj saradnji, kazavši da još uvijek ima neriješenih pitanja.

Radmanović je istakao da je trgovinska razmjena između BiH i Hrvatske veoma značajna, te da je to sada razmjena između BiH i EU, te da se treba učiniti sve da deficit koji BiH ima bude manji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender