14. 08. 2022.

Dačić i Tači u Briselu opet 24.jula

U Briselu je završen sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija. Sljedeći sastanak 24. jula.

Novinarima se prvo obratio kosovski premijer Hašim Tači, koji je izjavio da je postignut suštinski, ali ne kompletan napredak u telekomunikacijama i energetici, ali da postoje stvari koje moraju da se razjasne u razgovoru sa visokom predstavnicom Ketrin Ešton.

Tači je rekao da će preostali neriješeni detalji biti predmet razgovora Eštonove sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini, sutra i prekosutra.

Kosovski premijer nije želio novinarima da kaže o čemu je riječ, samo je napomenuo da su u pitanju tehnički detalji.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da su današnji razgovori sa Tačijem, a pod okriljem visoke predstavnice EU, bili veoma teški, ali da je došlo do izvjesnog napretka u čitavom niz pitanja.

Kako je ukazao, i pored napretka, ostao je niz neriješenih stavki vezanih za telekomunikacije, struju i zakon o amestiji.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je večeras da su nacrti rješenja za pitanja telekomunikacija i energetike gotovo finalizirani a da će razgovori o tome biti nastavljeni tokom njene predstojeće posjete Beogradu i Prištini.

“Od suštinskog značaja je da se rad na primjeni briselskog sporazuma nastavi u predstojećim nedjeljama i mjesecima, kako što je predviđeno Planom implementacije. Zadovoljna sam što su oba premijera potvrdila posvećenost tom cilju”, navodi se u saopštenju Ešonove izdatom poslije sastanka.

Visoka predstavnica EU posjetiće sutra Beograd, gdje će sa najvišim srpskim zvaničnicima razmotriti sporazume postignute u dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i o napretku u evrointegracijama Srbije.

U srijedu će Eštonova ići na Kosovo, gdje će razgovarati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i predsjednicom Atifetom Јahjagom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender