17. 08. 2022.

Na forumu u Kini predstavljeni potencijali Banje Luke

Delegacija Grada Banja Luka, koju je predvodio gradonačelnik Slobodan Gavranović, vratila se proteklog vikenda iz Kine, gdje je učestvovala u radu „Foruma lokalnih lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope“, izjavila je za Kontakt radio šef Odsjeka za odnose s javnošću Nevena Blagojević Podrić.

– Za nas je velika čast da smo, kao predstavnici našeg grada, od strane Ambasade NR Kine u BiH pozvani da prisustvujemo jednom ovakvom događaju, na kojem su učestvovale delegacije 16 kineskih provincija i 52 lokalne zadnice iz 16 država Centralne i Istočne Evrope, a sve sa ciljem uspostavljanja saradnje između Kine i evropskih zemalja, uz poseban naglasak na razvojne mogućnosti za provincije i gradove – rekao je po povratku u Banja Luku gradonačelnik, Slobodan Gavranović.

Sam Forum sastojao se od panel-diskusija o temama kao što su trgovina i investicije, saradnja malih i srednjih preduzeća, naučna i tehnološka saradnja, poljoprivredna saradnja, saradnja među ljudima i narodima i saradnja u oblasti kulture. U drugom djelu Foruma organizovan je poslovni sajam, koji je bio prilika za promociju lokalnih specifičnosti i projekata, na kojem je Banja Luka, takođe, imala svoj štand.

– Na plenarnom dijelu Foruma predstavili smo više naših projekata, kao što su Tehnološki-biznis park, „Zelena elektrana“, Sportski centar, Kastel, Sistem za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda i druge. Na sajamskom štandu smo, takođe, predstavili naše projekte, ali i turističke potencijale. Imali smo i priliku da razgovaramo sa zainteresovanim investitorima i lokalnim zvaničnicima, pri čemu smo im predočili mogućnosti i prednosti ulaganja u razvoj novih kapaciteta na području Banje Luke, posebno u realnom sektoru, ali i u drugim komunalnim oblastima – dodao je gradonačelnik.

On ističe da je u oblasti poljoprivrede razgovarano o mogućoj saradnji sa predstavnicima kineskog Ministarstva poljoprivrede, posebno u naučno-obrazovnom smislu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender