17. 08. 2022.

Snouden zatražio azil od Nikaragve

Ambasador Nikaragve u Rusiji Luis Alberto Molina izjavio je danas da je njegova diplomatska misija predsjedniku Nikaragve Luisu Albertu Molini poslala pismo odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena u kojem on traži politički azil.

“Primili smo pismo od Snoudena. Poslali smo ga u Nikaragvu, tako da će predsjednik razmotriti zahtjev”, rekao je Molina ruskoj agenciji Itartas.

Molina je rekao da za sada nije planiran nijedan sastanak predstavnika ambasade u Moskvi sa Snoudenom.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca objelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera “Verajzon”.

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) “Prizma”, koji omogućava praćenje elektronskih komunikacija na najvećim Internet sajtovima.

Vjeruje se da se Snouden, koji je razotkrio američki “tajni” program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost između SAD i njenih saveznika, još uvijek nalazi u tranzitnom odjeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podnio zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu i Ekvador.

Mnoge od tih zemalja su već odbile da mu daju azil.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender