16. 08. 2022.

Tačan uzrok trovanja još nije poznat, nestao uzorak hrane

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodan Stanić kaže da tačan uzrok trovanja hranom studenata još nije poznat, a da su svi oni u studentskoj menzi jeli makarone s piletinom. Stanić je nakon posjete hospitalizovanim studentima dodao da se kontrola hrane u menzi vrši jednom mjesečno, dok je uzorak hrane već upućen na analizu te tvrdi da nije upoznat s nekim navodima da su nestali uzorci hrane koju su tokom vikenda jeli studenti. Ako je to tačno, kazao je, to je posao za policiju i druge organe.

Uzorak hrane kojom su se u menzi otrovali studenti je nestao zbog čega smo zatražili od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da sprovedu istragu, rekao je direktor banjalučkog Studentskog centra “Nikola Tesla” Milan Komljenović.

“Protiv četiri radnika koji su odgovorni biće proveden disciplinski postupak”, kazao je Komljenović.

Dodao je da postoji više mogućnosti za nestanak uzorka hrane.

“Možda je neko od radnika iz straha bacio uzorak kada je vidio da dolazi kontrola, možda je to neko učinio iz nemara. U svakom slučaju istraga će pokazati o čemu je riječ”, rekao je Komljenović.

On je dodao da se pretpostavlja da su se studenti otrovali piletinom.

“Indikativno je da je ta piletina dopremljena i u studentsku menzu u kampusu i da se tamo niko nije otrovao. Piletina je nabavljena u petak, 5. jula, i bila je uredno deklarisana”, istakao je Komljenović, navodeći da se svaki dan nabavlja svježe meso i da su svi dosadašnji inspekcijski nalazi hrane bili uredni.

U ispitivanje cijelog slučaja uključen je i Institut za javno zdravstvo i nadležni inspekcijski organi.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender