17. 08. 2022.

Ešton danas u Beogradu, u Briselu ostvaren napredak

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton doputovaće danas u službenu posjetu Beogradu gdje će sa državnim vrhom Srbije razgovarati o primjeni briselskog sporazuma i napretku Srbije prema EU.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se sa Ešton u 18.30 sati u Palati Srbija, saopštila je vladina Kancelarija za sradnju sa medijima.

Dan kasnje Ešton će posjetiti i Prištinu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Visoka predstavnica izjavila je sinoć, poslije 13. runde dijaloga u Briselu, da su nacrti rješenja za pitanja telekomunikacija i energetike gotovo finalizirani, a da će razgovori o tome biti nastavljeni tokom njene posjete Beogradu i Prištini.

“Od suštinskog značaja je da se rad na primjeni briselskog sporazuma nastavi u predstojećim nedjeljama i mjesecima, kao što je predviđeno Planom sprovođenja. Zadovoljna sam što su oba premijera potvrdila posvećenost tom cilju”, navodi se u saopštenju Eštonove izdatom poslije sastanka.

Dačić je izjavio nakon 13. runde dijaloga sa Tačijem da je bilo napretka, ali da o mnogim spornim pitanjima tek treba da se razgovara.

“Pričali smo o mnogim pitanjima koja se tiču sprovođenja briselskog sporazuma”, rekao je Dačić novinarima nakon petočasovnih razgovora sa Tačijem u kabinetu šefice evropske diplomatije.

Premijer Srbije je objasnio da je bilo riječi o sprovođenju lokalnih izbor na Kosovu, Zakonu o amnestiji, sudskoj mreži, struji, telekomunikacijama i svemu ostalom o čemu eksperti nisu uspjeli da se dogovore na tehničkom nivou.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender