18. 01. 2022.

Ešton: Nastavak pregovora sa Srbijom bez novih uslova

Visoka predstavnica je izrazila zadovoljstvo i zbog toga što je Srbija već počela pripreme za početak pristupnih pregovora sa EU.

“To je proces pun izazova i zato je dobro vidjeti da se Srbija sprema. I mi smo počeli pripreme, Evropska Komisija radi na pripremi okvira za pregovore i sprema se da ga predstavi državama članicama”, rekla je Ešton, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Ešton je istakla da je odluka da se otvore pregovori sa Srbijom istorijska.

“Sav taj rad (rukovodstva Srbije) potvrdila je svaka članica EU jednoglasnim donošenjem odluke o otvaranju pristupnih pregovora. Ova odluka je donijeta bez ikakavih novih uslova”, naglasila je Ešton.

Ešton je pohvalila napredak postignut u razgovorima sa Prištinom i istakla da je bila zadovoljna kada je članicama EU predstavljala taj napredak, kao i time što je mogla da kaže da postoje konkretni rezultati u primjeni briselskog sporazuma.

Ona je ocjenila da su ostvareni dobri i konkretgni koraci u primeni briselskog sporazuma i dodala da je cilj svih tih napora da se obezbjedi bolji žvot za građane na sjeveru Kosovu.

Ešton je navela da su premijeri potvrdili spremnost da nastave sa naporima.

Ona je istakla da gdje god da putuje po svijetu priča se o Srbiji i o načinu na koji je narod, uz rukovodstvo koje je izabrao, odlučio da ide dalje ka EU i da normalizuje odnose sa Prištinom.

Ešton je izrazila poštovanje zbog toga i liderima Srbije i sprskom narodu.
“Vi ste inspiracija. Velika je privilegija raditi sa vama i radujem se što ću nastaviti da radim sa vama na daljem putu Srbije ka EU”, poručila je Ešton.

Nikolić: Pred Srbijom knjiga obaveza

Predsednik Nikolić je izjavio da Srbija nastavlja u istom tempu da ispunjava obaveze koje je preuzela prema EU, ali i prema svojim građanima kada je bolji život u pitanju.

Nikolić je rekao da se razgovaralo o svim problemima, da su joj nagovestili šta Srbija može da izvede uz saglasnost građana, šta je ono što mora da se uradi, ali i šta je to što će biti prelomna tačka.

Predsednik Srbije je rekao i da su Eštonovoj još jednom rekli da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, a da je ona uzvratila da u EU to znaju i da niko od Srbije i ne traži da prizna Kosovo.

Naveo je da postoji otvorena komunikacija sa privremenim institucijama u Prištini, da postoje dva gledišta – jedno srpsko da je Kosovo suštinska autonomija i drugo, da je Kosovo nezavisno, te da se vjerovatno nikada i ne bi dogovorili bez EU, a da će taj dogovor vjerovatno biti osnova za za bolju buduću saradnju.

“EU ima knjigu obaveza koju Srbija mora da ispuni”, rekao je Nikolić. Prema njegovim riječima, Srbija je svjesna svojih obaveza, vlada ubrzano priprema tim koji će je voditi iz pregovora u pregovore.

“Teško da neko može Srbiju da skloni sa njenog evropskog puta”, poručio je predsjednik Nikolić.

Dačić: Imamo o mnogo stvari da razgovaramo u narednom periodu

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd i Priština treba da nastave dijalog o svim temama od interesa, a ne samo o onim koje drugi nameću, ali je precizirao da nastavak dijaloga nikako ne znači da sporazum ide u pravcu nekog pravno obavezujućeg dokumenta ili priznanja Kosova.

Dačić je ovim preciziranjem reagovao na pitanje – ima li vremenskog okvira za drugi dio sporazuma – koje je izvještač Rojtersa uputio šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton.

“Moramo i o drugim stvarima da razgovaramo, kao što su pitanja državne i privatne imovine, položaja SPC , kulturnog nasljeđa, crkvene imovine… Biće tu mnogo tema i imamo o mnogo stvari da razgovaramo u narednom periodu”, rekao je premijer.

“To ne znači da sporazum ide u pravcu, kao što to neko najavljuje, nekog pisanog sporazuma, pravno obavezujućeg… ili ka priznanju”, istakao je Dačić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender