16. 08. 2022.

Josipović: Formiranje trećeg entiteta nije rješenje

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Brčkom da formiranje trećeg entiteta u BiH nije rješenje, ali da to zavisi od dogovora u BiH.

Josipović je rekao da niko u Hrvatskoj ne želi davati recepte kako da se organizuje BiH, jer je to njeno unutrašnje pitanje.

– Sve što se tri konstitutivna naroda i drugi građani dogovore o tome kako će njihova domovina BiH izgledati, mi smo zadovoljni. Analize sada pokazuju da treći entitet nije rješenje, ali opet zavisi kako se dogovorite – izjavio je Josipović novinarima.

On je istakao da je Brčko simbol buduće evropske BiH, jer je to grad koji je odlično povezan sa Hrvatskom.

Josipović je naglasio da su ljudi sa obje obale Save oduvijek funkcionisali kao jedna cjelina, navodeći da je EU dobar novi okvir za jačanje saradnje BiH i Hrvatske.

Govoreći o nastavku saradnje BiH i Hrvatske, on je naveo da hrvatska Vlada i Savjet ministara BiH već razgovaraju o izgradnji saobraćajnih i energetskih koridora.

– Vidimo već da investicije sa obje strane granice napreduju i sve je više hrvatskih investitora u BiH, a znam i za neke koji idu iz BiH u Hrvatsku – rekao je Josipović.

Predsjednik Hrvatske izrazio je uvjerenje da će se oblasti buduće saradnje širiti, te da će ulazak Hrvatske u EU povoljno uticati i na BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender