10. 08. 2022.

Mitropolit Varne Kiril pronađen mrtav na plaži

Mitropolit Varne Kiril pronađen je mrtav na plaži na obali Crnog mora u blizini grada Varne, javio je danas bugarski državni radio, dodajući da policija istražuje njegovu smrt za koju se pretpostavlja da je bila nasilna. Forenzičari su identifikovali tijelo, prenio je Itar-tas s.

Kiril je rođen 8. juna 1954. godine. On je bio privremeni patrijarh, namjesnik, od novembra 2012. godine, nakon smrti bugarskog patrijarha Maksima.

Glavni pretendent na mjesto bugarskog patrijarha mitropolit Varne Kiril Kovačev promijenio je prezime 1999. godine, kako bi prikrio svoj rad za Državnu bezbjednost, izvijestili su u martu bugarski mediji.

To je potvrdio i njegov bivši sekretar Boris Borisov, koji je rekao da je mitropolitovo pravo ime Bogomil Petrov Hristov, a kao agent je koristio dva pseudonima – Kovačev i Vladislav, prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

Ti navodi odgovaraju i arhivi Državne bezbjednosti, navodi VIA i dodaje da da se mitropolitov rođeni brat preziva Hristov.

Bugarska javnost koja je još prije nekoliko mjeseci pokrenula priču o saradnji mitropolita i Državne bezbjednosti, sada postavlja pitanje kako su matični organi dopustili ovu promjenu, ne obavljajući provjere motiva i prošlosti tražioca, što predviđa Zakon o građanskoj registraciji, uz traženje mišljenja suda.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender