10. 08. 2022.

“Obrisani” imaju pravo na odštetu od Slovenije

Na osnovu prošlogodišnje presude Evropskog suda u Strazburu, građani koji su početkom 1992. godine ostali bez stalnog boravišta u Sloveniji, a koji danas žive u drugim državama, moraju da dokažu “svoj interes” za vraćanje nezakonito oduzetog prava, čak i ako nemaju sva potrebna dokumenta, poručeno je danas u Beogradu na konferenciji za štampu koju je organizovala Inicijativa za REKOM.

Aleksandar Todorović, osnivač i član predsedništva Civilne inicijative izbrisanih stanovnika Slovenije, ocjenio je da u Srbiji ima više od 2.000 građana koji su izbrisani iz slovenačkog registra i pozvao ih da podnesu molbu za stalni boravak, čak i ako nemaju sva dokumenta.

“Najbitnije je aplicirati do 24. jula, čak i ako ne ispunjavate sve zakonske uslove, jer ste od tada u procesu, a zahtjev vam se može produžavati i dopunjavati naknadno”, istakao je on, dodavši da je to važno da bi sud u Strazburu uzeo u obzir zahtjeve “izbrisanih”, a Slovenija im platila odštetu za neisplaćene dječje dodatke, penzije, oduzete stanove, itd.

Po njegovim riječima, bitno je i to da djeca “izbrisanih” imaju pravo da naslijede sve odštete ako uđu u pravni proces,a roditelji im umru.
“‘Izbrisani’ molbu za izdavanje dozvole za stalni boravak u Sloveniji treba da podnesu slovenačkoj upravnoj jedinici, odnosno policiji u mjestu gdje su ili živjeli ili gdje bi željeli da žive po povratku, a rok za podnošenje molbe je vrlo kratak, i to je 24. jul”, rekao je Igor Mekina, izvršni direktor organizacije “Civik link” i javni zagovarač Inicijative za REKOM iz Slovenije.

Ukoliko oštećeni građani to ne učine do 24. jula, vjerovatno ni neće imati mogućnost da dobiju odštetu, upozorio je on, precizirajući da nematerijalna odšteta iznosi 20.000 evra, a da će materijalna, čiju visinu sud tek treba da odredi, biti i veća.

Istakavši da se zahtjev može poslati i poštom, i bez svih potrebnih dokumenata, on je napomenuo da je, uprkos protestima sa raznih strana, slovenačka taksa za podnošenje takvog zahtjeva dosta visoka i iznosi 96 evra, ali da je vrijedi uplatiti, jer se može dobiti pozamašna suma na ime odštete.

Uslovi za podnošenje zahtjeva mogu se naći na internet stranici Ambasade Slovenije, rekao je on.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender