14. 08. 2022.

Oficir za vezu Prištine stiže 17. jula

Novi oficir za vezu Prištine Valjdet Sadiku stiže u Beograd 17. jula, pišu današnje “Novosti”.

Iako je Sadiku, koji je povučen sa mjesta ambasadora u Hrvatskoj, postavljen prije dvadesetak dana, njegov dolazak u Srbiju prolongiran je kako bi se dobro pripremio za novi zadatak.

Prema navodima lista, Sadiku je dobio detaljne instrukcije da, za razliku od svog prethodnika Ljuljzima Pecija, ne pravi gafove  i da u javnosti daje isključivo izjave o svojoj “tehničkoj misiji”, bez političkih ocjena o odnosima Beograda i Prištine. “Sadikuu je strogo zabranjeno da insistira na tome da oficiri za vezu imaju diplomatski status”, prenosi list.

Novog oficira je, po hitnom postupku, imenovala Atifete Jahjaga, na predlog šefa diplomatije Envera Hodžaja, a na ovaj izbor najviše je uticala činjenica da je Sadiku zastupnik “meke struje” u vođenju politike normalizacije odnosa sa Srbijom.

Srpski i prištinski oficiri razmenjeni su još 17. juna, ali se Peci posle samo dva dana povukao sa ove funkcije jer se sukobio sa Hašimom Tačijem, zbog izjava u javnosti da normalizacija odnosa mora podrazumjevati priznanje nezavisnosti od strane Beograda.

Kabinet oficira za vezu Beograda Dejana Pavićevića, koji je stupio na dužnost 17.juna, nalazi se u Kancelariji EU u Prištini, a za Sadikua su već su spremne prostorije u zgradi delegacije Evropske unije u srpskoj prestonici.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender