18. 08. 2022.

Studenti se oporavljaju, traže se odgovorni

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske istrajaće u traženju odgovornih za trovanje hranom u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci, poručio je resorni ministar Goran Mutabdžija.
Mutabdžija je nakon posjete studenatima koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Banjaluka zbog trovanja hranom rekao novinarima da njihov oporavak teče željenim smjerom i da je najvažnije da se oni osjećaju dobro.

Ministar prosvjete i kulture je istakao da su studenti pitali ko je odgovoran za ono što im se dogodilo, na šta im je rekao da na to odgovor treba da daju nadležni organi, ali i da će Ministarstvo biti istrajno u traganju za odgovornima.

Na pitanje studenata šta će biti sa julskim ispitnim rokom, Mutabdžija je rekao da će za njih, u dogovoru sa Rektoratom, biti omogućen vanredni ispitni rok krajem avgusta ili početkom septembra, kao kompenzacija za ovaj propušteni ispitni rok.

Načelnik Klinike za infektivne bolest Kliničkog centra Banjaluka Zdravka Kezić rekla je novinarima da je do jutros na Klinici za infektivne bolesti hospitalizovano 22 studenata oboljelih od akutnog febrilnog gastroenteritisa.

“Kod tri pacijenta izolovana je salamonela enteritis. Prema tome, najvjerovatnije je riječ o salmoneloi”, rekla je Kezić.

Ona je istakla da su svi studenti dobro, da se oporavljaju, te da njihov oporavak ide željenim tokom.

U banjalučkoj Klinici za infektivne bolesti 7. jula hospitalizovano je 14 studenata zbog trovanja hranom, dok je trinaestero pušteno kući.

Oboljeli studenti, koji se hrane u studentskoj menzi, večerali su 5. jula makarone sa piletinom.

Hospitalizovane studente juče je posjetio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Radmila Pejić i direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Janja Bojić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender