16. 08. 2022.

Tužilac: Mitropolit Kiril nije ubijen

Gecova je za lokalni BNR radio odbacila ranije medijske izvještaje da je mitropolit Varne i Velikog Preslava možda ubijen, navodeći da se vjeruje da se udavio i da “obdukcija tijela nije pokazala nikakvu drugu traumu”.
“Autopsija je pokazala da je bio potpuno zdrav. On nije pretrpio srčani udar, niti moždani udar”, rekla je ona za bugarski radio.

“Za sada ne postoje indicije da je uopšte (njegova smrt) bila nasilna”, navelo je bugarsko tužilaštvo u odvojenom saopštenju, prenosi agencija AFP.

I Bugarska pravoslavna Crkva je saopštila da “informacija u medijima o nasilnoj smrti nije potvrđena na bilo koji način u ovoj fazi (istrage) koju sprovodi policija Varne”.

Policija je otvorila istragu i počela je da ispituje svjedoke da bi se utvrdio uzrok i okolnosti smrti mitropolita Kirila (59).

Mitropolit Kiril jutros je pronađen mrtav u Trakaji, mjestu u blizini Varne. Policija je bila obavještena oko 8 časova i izvor iz policije naveo je za bugarski nacionalni radio da je mitropolit nosio masku za ronjenje i da je tijelo identifikovano, kao i da je autopsija, po nalogu tužilaštva, izvršena na Odjeljenju za sudsku medicinu u Varni, dodaje agencija BTA.

Sinod Bugarske pravoslavne crkve saopštio je da će mitropolit Kiril biti sahranjen u četvrtak, 11. jula i da je, zbog ovog slučaja, bugarski patrijarh Neofit otkazao ranije preuzete obaveze.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender