16. 08. 2022.

Zbog pogibije dva radnika zabranjen rad Prijedorputevima

Republički inspektori zaštite na radu zabranili su rad preduzeću “Prijedorputevi” na lokalnom putu Nedavić – Ljusići, gdje su na gradilištu Hidroelektrane “Ulog” kod Kalinovika 4. i 8. jula dva radnika poginula, a jedan teško povrijeđen.

“Zabrana će trajati dok ne bude osiguran bezbjedan rad na radnim mjestima i u radnoj sredini shodno Zakonu o zaštiti na radu. Inspekcijski nadzor u oba slučaja još traje, te će više informacija o daljem preduzimanju mjera biti dostupno po okončanju inspekcijskog nadzora”, rekla je za naš Radio portparolka Republičke uprava za inspekcijske poslove, Dušanka Makivić.

Ona je dodala da je vanrednom inspekcijskom kontrolom utvrđeno da izvođač radova posjeduje Pravilnik o zaštiti na radu, Akt o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini, Elaborat zaštite na radu i uređenje gradilišta, polisu osiguranja radnika od posljedica nesreće na poslu, te druga potrebna dokumenta.

“Poslodavac je u zakonski propisanom roku obavijestio inspekciju rada o povredi na radu sa smrtnim ishodom radnika”, dodala je Makivićeva.

Do povrede na radu sa smrtnim ishodom radnika, koja se dogodila 4. jula, došlo je usljed obrušavanja kamenica sa vrha obližnje litice, a od kojih su jedna ili više njih, pogodile radnika u glavu.

Druga nezgoda dogodila se juče kada se sa puta S3 odronila stijena od oko 500 kubika na putu S5, na kojem se nalazio radnik na kojeg se obrušilo kamenje. Radnik koji se nalazio u kanjonu Neretve zbog odrona stijene zadobio je teže povrede.

Inspekcija i policija nisu objavile identitet stradalih radnika.

Prema nezvaničnim informacijama, juče je poginuo Miljanko P. /44/, a povrijeđeni Željko M. je prevezen u bolnicu u Foči, dok je prije pet dana smrtno stradao Milan Raljić /29/ iz Ljubije kod Prijedora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender