23. 01. 2022.

Ima još mnogo da se radi na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je danas u Prištini da ima još mnogo posla da se uradi da bi bili normalizovani odnosi Srbije i Kosova, te da je zadovoljna onim što je do sada urađeno.

Eštonova je ocijenila da su pregovori u Briselu  bili veoma teški.

“Uprkos teškoćama i problemima preduzimamo potrebne korake u provođenju sporazuma o normalizaciji odnosa. Moramo poštovati rokove”, istakla je Eštonova na konferenciji za novinare.

Ona je ocijenila da je politički dogovor preveden u plan konkretnih akcija koje treba da budu realizovane, te pohvalila radne grupe koje su radile na konkretizaciji sporazuma, a što je za posljedicu imalo preciziranje šta i kada treba da se desi.

“Sretna sam što postoji obostrana volja da se stigne do konačnih rezultata, mada još jednom moram naglasiti da postoji još mnogo toga što treba da se uradi”, rekla je Eštonova.

Ona je istakla da je Zakon o amnestiji, koji predstavlja uslov za nastavak primjene briselskog sporazuma, problem Vlade i parlamenta Kosova, te da ove institucije moraju pokazati odlučnost da ovaj zakon bude usvojen.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost nije pojasnila o kojim se spornim dijelovima ovog zakona radi, ali je ponovila da se u zakonu mogu ugraditi samo one odredbe o kojima je postignuta saglasnost na sastanku u Briselu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender