18. 08. 2022.

Kosovski lobista predvodnik pobune u Egiptu

Čovjek koji stoji iza napada na egipatsku vojsku ispred elitne zgrade Republikanske garde u kojoj je pritvoren svrgnuti predsjednik Mohamed Morsi je Safat Hegazi, islamski propovjednik i jedan od najvažnijih kosovskih lobista u Egiptu, piše list “Danas”.

Preko Hegazija su kosovski Albanci veoma snažno lobirali za priznanje Kosova u islamističkim krugovima. On je i primao sve delegacije kosovskih Albanaca koje su posjetile Egipat, uključujući ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja.

Hegazi, koji je poznat kao radikalni islamista i veliki Morsijev pristalica, boravio je na Kosovu u oktobru 2011, zajedno sa predstavnicima egipatskih partija, civilnog društva i medija.

Kako su tada prenijeli prištinski mediji, u govoru Hegazi je istakao da postoji “veliki osjećaj prijateljstva između naroda Egipta i Kosova, koje ima duboke korene i dugu istoriju”.

Članovi egipatske delegacije su tada izrazili želju političkih snaga u Kairu da se što prije prizna nezavisnost Kosova. Međutim, to je učinjeno tek 26. juna ove godine.

S obzirom na činjenicu da su glavni egipatski inicijatori priznanja Kosova bili okupljeni oko Morsija i da je većina njih sada u pritvoru ili su “kandidati za pritvor”, poput Hegazija, izvori lista “Danas” smatraju da će Priština sada mnogo teže komunicirati sa novim vlastima u Kairu, imajući u vidu njihovo dosadašnje otvoreno i isključivo oslanjanje na islamiste.

Kako je “Danas” ranije pisao, priznanje Kosova je bila jedna od posljednjih Morsijevih odluka prije nego što je početkom jula svrgnut sa vlasti.

Hegazi, rođen 1963, samozvani je imam i televizijski propovjednik, kome je Velika Britanija zabranila ulazak u zemlju zbog raspirivanja mržnje i glorifikovanja terorističkog nasilja.

Osim po vrijeđanju Јevreja, Hegazi je poznat i po uvredama na račun žena koje ne pokrivaju lice.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender