26. 01. 2022.

Od iduće godine ključan period za opstanak BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da će period od 2014. do 2017, i nekoliko godina poslije, biti ključan za to da li će BiH opstati ili neće.

Napomenuvši da je uvjeren da BiH ne može da živi, Dodik je rekao da mu “ne pada na pamet” da bilo šta uradi nasiljem, ali da prepoznaje procese.

“Sada dva mjeseca stoji parlament BiH. Niko ništa ne radi. Šta mislite ako se desi da to bude dvije godine ili pet, ko će vjerovati u BiH”, zapitao je Dodik u intervjuu za “EuroBlic”.

Naglasivši da vjeruje samo u Srpsku, koja pokazuje sposobnost da preživi veoma delikatne političke procese, Dodik je naveo da je upravo zbog toga primarni zadatak da Republika Srpska funkcioniše.

Govoreći o predstojećim izborima, Dodik je naglasio da nema nijednog razloga da se ne kandiduje za predsjednika Srpske.

“Mislim da smo ostavili dosta upečatljivih stvari. Republika Srpska je onog trenutka kada smo je preuzeli bila u jadnom stanju, u političkom smislu eksperiment stranaca”, napomenuo je Dodik, podsjetivši i da godinama sarajevski mediji kriminalizuju svaku vrstu vlasti u Srpskoj. On je rekao da nije saglasan sa opozicijom kada kaže da su predstojeći izbori “biti ili ne biti”.

Govoreći o odnosima Srpske i Srbije, kao i nekim ocjenama da će nakon rješavanja pitanja Kosova uslijediti pritisci na Srpsku i zahtjevi za njeno rušenje, Dodik je zapitao kada to Srpska nije bila pod pritiscima.

“Ne mislim da je rušenje Srpske na dnevnom redu ijednog političara ili ličnosti ili institucije Srbije. To ne mogu da prihvatim. Slušam i ja razne spekulacije. Postoje u Beogradu neki neoliberalni krugovi, ali ono što je dio vlasti – ne postoji animozitet prema Srpskoj”, istakao je Dodik.

On je podsjetio i da je Srpska po pitanju Kosova davno iznijela svoje stavove da je to unutrašnja stvar Srbije.

“Mi ćemo pratiti politiku Srbije i razumijemo kontekst, možda više nego drugi, ali u svakom slučaju mislim da je to neuporediva priča. Može biti samo uporediva oko nezavisnosti Kosova i Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender