23. 01. 2022.

Opredjeljenost za rješavanje pitanja ”Sejdić-Finci”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je na sastanku sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem ponovo iskazan visok stepen usaglašenosti u vezi sa rješavanjem pitanja “Sejdić-Finci”, ali i otvorenost za razgovar sa svima koji su spremni da ispoštuju princip da jedan narod ne bira predstavnika drugom narodu.

On je dodao da to pitanje može biti riješeno i sa SDP-om BiH i sa SDA ili SBB, ističući da suštinski problem leži na strani bošnjačke političke strukture i da to ne znači da će SDA ući u “šestorku” ili SDP-BiH izaći.

“Republika Srpska ima svoj stav, on je poznat i podrazumijeva direktan izbor člana Predsjedništva, HDZ-u ne smeta da u Federaciji BiH bude indirektan izbor i to može da se riješi“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Čovićem.

On je naglasio da se predugo stoji na ovom pitanju i podsjetio da je briselski dogovor bio usaglašen, ali da je kod bošnjačke političke strukture došlo do promjene zbog nepoznatih razloga.

Dodik je rekao da se kod pitanja “Sejdić-Finci”, zbog poštovanja ravnopravnosti, mora ispoštovati princip da jedan narod ne može birati predstavnika drugom narodu u organima vlasti.

“Ako BiH hoće ravnopravnost, naravno da ravnopravnosrt podrazumijeva pravni izbor, ako nema pravnog izbora, nema ravnopravnosti“, istakao je Dodik, koji se poslije ovog razgovora sastao sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se trenutno, kada je riječ o odluci Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci”, pokušava naći partner na bošnjačkoj strani da bi to pitanje bilo riješeno na tragu dogovora “šestorke” iz Banjaluke i dogovora iz Brisela.

“I sinoć sam razgovarao sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem o tome“, rekao je Čović, izražavajući nadu da bi na jesen u parlamentu BiH mogle biti donesene neophopdne odluke kako bi ovo pitanje bilo riješeno.

On je naglasio da će upravo od tog procesa zavisiti dinamika odnosa sa partnerima u Federaciji BiH.

Na pitanje novinara da li je s bošnjačke strane u rješavanju problema “Sejdić-Finci” bliži SDA nego SDP BiH, Čović je rekao da će to vrijeme pokazati, ali da očekuje da se sve bošnjačke stranke jasno izjasne o tom pitanju u smislu da bošnjački narod neće birati predstavnike hrvatskom narodu.

“Do sada je u tome bilo uglavnom pokušaja izigravanja naših dogovora pa čak i nametanja odgovornosti na stranku i mene lično iako smo dali najveći doprinos da se uopšte sastanci o tom pitanju održavaju“, rekao je Čović.

Na danas održanom sastanku u Banjaluci lideri HDZ-a i SNSD-a razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender