16. 08. 2022.

Patrijarh Irinej: Odlikovanje u čast Tesle

Zahvaljujući na Ordenu, patrijarh je rekao da to doživljava kao priznanje našoj crkvi, sveštenstvu i monaštvu koji su imali, a i danas imaju veliku ulogu u srpskom narodu.

Patrijarh je kazao da njemu ostaje da se oduži radom i trudom da crkva ostane suštinska ustanova našeg naroda, bez koje bi narod bio siromašniji, a pitanje je da li bi i postojao.

Tesla je, kako je naglasio patrijarh, veliko i svijetlo ime srpskog naroda, naučnik koji je svojim genijem osvjetlio i naše srpsko ime, budući da je srpskog porijekla, a posebno što je sin sveštenika naše crkve.

“Ponosimo se Teslom, a on je “zaslužio da njegovi zemni ostaci budu pohranjeni tamo gdje su naša dva velika velikana – duhovni i narodni, tamo gdje je Sveti Sava i tamo gdje je Karađorđe”, izjavio je patrijarh.
“Treći spomenik treba da bude njegov, Teslin spomenik, da i na taj način ukažemo na najveće ličnosti našega roda”, zaključio je Irinej i pozvao SKAIN da podrži tu inicijativu.

Muzej Nikole Tesle iz Beograda gostuje u SAD, gdje se dijelom svoje postavke predstavlja na izložbi “Teslin čarobni svet elektriciteta” u Holu nauke u Kvinsu.

Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji, svojim izumima u mnogo čemu je postavio pravac naučno-tehničkog razvoja u 20. vijeku. Rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, a preminuo 7. januara 1943. u Njujorku.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender