18. 08. 2022.

Podsticati realni sektor proizvodnje

Dekan banjalučkog Ekonomskog fakulteta Novak Kondić smatra da je u Republici Srpskoj potrebno podsticati privredne grane koje mogu da daju nešto u realnom sektoru proizvodnje, kao i da resurse kojima se raspolaže treba upotrijebiti u određene sektore koji će dati efekte.
“Za ekonomski oporavak Srpske potrebno je vući konkretne poteze. Bez konkretne analize i konkretnih mjera koje će u što kraćem vremenskom roku dati rezultate, ostaćemo na priči i ekonomsku krizu ćemo još dugo morati da trpimo svi zajedno”, rekao je Kondić na naučnom skupu povodom promocije magistara ekonomskih nauka i diplomiranih ekonomista Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

On je napomenuo da Ekonomski fakultet već 11. godinu dva puta godišnje organizuje naučni skup shodno aktuelnim pitanjima iz ekonomije Republike Srpske.

Dekan Visoke škole za ekonomiju i menadžment iz Esena u Njemačkoj Klemens Jeger rekao je novinarima da je šansa Republike Srpske u kvalitetnim kadrovima iz oblasti ekonomskih nauka, informatike i inženjerstva, koji ne bi napuštali Srpsku.

Prodekan za naučno-istraživački rad na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Dragan Mikerević rekao je novinarima da je potrebno razmišljati o sinhronizaciji između ekonomskog rasta koji treba ostvariti, tržišne ekonomije i socijalne odgovornosti.

“Na tom polju pokušavamo da nađemo sagovornike i pokušavamo sa kolegama iz NJemačke, koji su prvi put ovdje kod nas, da nađemo rješenje, kao što je to urađeno u njemačkoj privredi”, pojasnio je Mikerević.

Na današnjem naučnom skupu pod nazivom “Strategije i politike u funkciji oporavka Republike Srpske“ istaknuto je da treba stvoriti realne pretpostavke za privlačenje direktnih stranih investicija, što u ovom trenutku predstavlja najbolji način stabilizacije privrede Srpske, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnotrgovinskom planu.

Ekonomisti smatraju da je izvoz presudan za rentabilnost investicija, te da su podsticanje izvoza i privlačenje stranih investicija kompatibilne mjere s ciljem jačanja ekonomije Republike Srpske.

Na skupu je ocijenjeno i da je, s ciljem oporavka Srpske, potrebno poboljšati situaciju na tržištu rada, te uskladiti sistem obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender