18. 01. 2022.

Sve što je dobro za Srbiju dobro je i za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas, prvog dana svog mandata na tom mjestu, da BiH i on lično žele Srbiji da uspije u pregovorima o članštvu u Evropskoj uniji, jer, kako je istakao, sve što je dobro za Srbiju imaće, direktno ili indirektno, pozitivne efekte na Bosnu i Hercegovinu.

“Komšije ste nam i neka vam bude dobro. Ako je vama dobro, biće dobro i nama. Ako vi idete brzo ka EU, što vam nosi korist, sigurno će to imati pozitivne efekte na BiH… Živi bili pa vidjeli, sigurno će tako biti”, rekao je Komšić za Tanjug i najavljuje da je spreman za posjetu Beogradu.

Komšić, inače predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, kaže da zna da su tokom briselskih pregovora pokrenuta teška i bolna pitanja, ne samo za srpske političare, već za čitav narod u Srbiji i na Kosovu

“Zato vam”, kaže, “ja zaista želim puno uspjeha na tom putu”.

Komšić je ocijenio da je i napredak svih zemalja regiona ka EU dobar za BiH i zato, kako kaže, ne treba biti zavidan ili žalostan.

“Bez obzira što BiH u ovom trenutku stoji, za pozdraviti je i punopravno članstvo Hrvatske u EU, briselski dogovor Beograda i Prištine i evropski put Srbije, kao, naravno, i napredak u pregovorima Crne Gore”, kaže Komšić, istakavši da je za BiH važno da su susjedi okrenutim nekim drugim pričama, a ne prošlosti.

Komšić je kazao da očekuje skori regionalni samit na Brdu kod Kranja, dogovoren u Zagrebu, kada će se, kako je rekao, zajedno naći “osam šefova država” i neko iz EU, jer će to doprinijeti većem razumijevanju među zemaljama regiona.

To se, prema njegovim riječima, već vidjelo na neformalnom doručku kod hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, prilikom nedavne proslave priključivanja Hrvatske EU.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender