26. 01. 2022.

5 fantastičnih maski za suhu kosu

Prirodne maske za kosu, koje možete i sami napraviti, savršen su način da kosi vratite njen prirodni sjaj i hidrataciju, a da uz to ne potrošite mnogo novca. Pored toga, kosu nećete ni izlagati hemikalijama koje se obično nalaze u kupovnim maskama. Pravljenje maske za kosu nije teško i ne zahtijeva nikakve posebne vještine – potrebno vam je samo malo dobre volje i malo vremena. Evo kako da ih i napravite.

 

Maska od meda i maslinovog ulja

Sve što je potrebno da uradite jeste da pomiješate 60 ml meda i 90 ml maslinovog ulja i dobićete masku koja će transformisati vašu kosu! Masku nanesite na vlažnu kosu, prekrijte kapom za tuširanje ili plastičnom kesom te isperite mlakom vodom nakon petnaest minuta do pola sata. Tretman ponavljati dva puta sedmično.

 

Maska od mlijeka i meda

U 150 ml punomasnog mlijeka sobne temperature dodajte dvije velike kašike meda. Dobro promiješajte i mješavinom isperite kosu. Nakon 45 minuta kosu isperite šamponom. Ova maska neće opustiti ili zamastiti kosu već će joj dati zdravi sjaj i mekoću. Tretman ponavljajte jednom sedmično.

 

Maska od majoneze

Da li ste ikada pokušali koristiti majonezu da kosi vratite njenu prirodnu hidrataciju i sjaj? Sve što vam je potrebno je majoneza (količina zavisi od dužine kose) i par kapi esencijalnog ulja, kako bi kosa lijepo mirisala. Nanesite masku na kosu i nakon petnaest do dvadeset minuta isperite mlakom vodom, a zatim šamponirajte kao i obično.

 

Maska od jagoda

Za ovu masku vam je potrebno 200 grama jagoda, jedno žumance i dvije velike kašike maslinovog ulja. Jagode izmiksajte u blenderu (ili ih dobro izgnječite), dodajte druga dva sastojka i nanesite na kosu. Nakon dvadeset minuta do pola sata isperite mlakom vodom.

 

Tridesetominutna maska protiv ispucalih vrhova

Za ovu masku vam je potrebno 30 ml meda, 15 ml bademovog ulja i 15 ml jabukovog sirćeta (slobodno poduplajte sastojke, ako imate dužu kosu). Dobijenu mješavinu lagano nanosite na vrhove, a zatim i na ostatak kose, fokusirajući se na najkritičnija područja. Nakon pola sata kosu isperite mlakom vodom. Sama maska vam neće pomoći da se riješite ispucalih vrhova (ipak ćete morati otići kod frizera), ali će dramatično poboljšati izgled ostatka vaše kose, a posebno dijelova koji su izgledali kao da ih trebate odsjeći.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender