18. 08. 2022.

Potočari: Komemoracija za Bošnjake

U Potočarima danas će biti održana komemoracija za Bošnjake stradale u julu 1995. godine u Srebrenici.

Organizacioni odbor za obilježavanje 18 godina od dešavanja u Srebrenici utvrdio je konačan program, odnosno imena zvaničnika koji će danas govoriti na komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice.
Iz ovog odbora je najavljeno da će zvanični program komemoracije početi u 11.00 časova intoniranjem himne BiH.

Zatim će uslijediti recital u bivšoj Fabrici akumulatora, koja je odlukom visokog predstavnika u BiH dodijeljena memorijalnom centru, gdje će se obratiti načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, američki ambasador u BiH Patrik Mun, predstavnik Saudijske Arabije za saradnju sa parlamentom BiH Abdulah al Harbei, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Osim njih, govoriće i komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižniks, turski ministar kulture Imer Čelik, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na putevima na području Srebrenice i regije Birač zabranjen je prevoz eksplozivnih materijala.

Skup u Potočarima, kao i prethodnih godina, obezbjeđivaće policija Republike Srpske u saradnji sa ostalim bezbjednosnim strukturama u BiH.

Skupština opštine Srebrenica proglasila je 11. i 12. juli ove godine, kada se obilježavaju godišnjice bošnjačkog i srpskog stradanja, neradnim danima na području ove opštine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender