26. 01. 2022.

Skupština Kosova usvojila zakon o amnestiji

Skupština Kosova je usvojila u načelu prijedlog zakona o amnestiji, dok će se po podne održati drugo razmatranje zakona.

Za zakon su glasala 91 poslanika, 17 je bilo protiv i nijedan uzdržan glas.

Novi nacrt zakona kosovska Vlada usvojila je prošlog petka, budući da prethodni tekst nije dobio dvotrećinsku većinu u kosovskom parlamentu.

Premijer Kosova Hašim Tači juče je pozvao građane koji do sada nisu pročitali Prijedlog zakona o amnestiji, da to učine, objasnivši da je riječ o neophodnom i veoma značajnom zakonu.

Nekoliko aktivista pokreta Samooopredjeljenje već pet dana protestuje ispred zgrade Skupštine Kosova protiveći se predloženim zakonu.

Predstavnici civilnog društva na Kosovu započeli su u ponedjeljak akciju potpisivanja peticije za izmjenu Prijedloga zakona o amnestiji, koji je inače neophodan za primjenu briselskog sporazuma postignutog između Prištine i Beograda.

Pokretač akcije i direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Iljir Deda kaže da oni zahtjevaju da se odobri duži rok, do kraja ovog mjeseca, kako bi se formirala radna grupa koja bi učestvovala u izradi Nacrta zakona o amnestiji.

Deda kaže da postojeći prijedlog zakona nije u duhu vladavine prava na Kosovu i ne odnosi se samo na amnestiju na sjeveru, već se njime amnestira još 69 oblika krivičnih djela južno od Ibra.

Predstavnici kosovskog civilnog društva su za danas u 11 časova najavili širi protest ispred Skupštine Kosova, za izmejnu Prijedloga zakona o amenstiji.

Izvor: Agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender