16. 08. 2022.

Dogovor o Elektroprenosu i ruskom gasu

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić saglasili su se danas u Banjaluci da se ide na pripremu Skupštine akcionara “Elektroprenosa BiH”, koja bi, kako je rečeno, trebalo da bude održana u septembru. Cvijanovićeva je nakon sastanka novinarima da će dvije vlade prije Skupštine akcionara uputiti usaglašeni prijedlog izmjena zakona o “Elektroprenosu BiH”.

“Usaglašeni prijedlog izmjena zakona o `Elektroprenosu BiH` uputićemo Savjetu ministara BiH. Radićemo i na definisanju desetogodišnjeg plana investiranja, a na osnovu toga i trogodišnjeg plana investiranja sa jasno utvrđenim prioritetima koje su sačinile dvije entitetske vlade”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na sastanku dogovoren način otplate duga za gas Rusiji od 104,8 miliona dolara, kao i da se razgovaralo o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.

“Ovo je preduslov za nastavak realizacije projekta `Južni tok`. Otplaćivaće se predratni i ratni dug za gas Rusiji, a struktura duga biće utvrđena do kraja septembra ove godine”, dodala je Cvijanovićeva, napomenuvši da će se ovim aktivnostima baviti koordinaciono tijelo.

Prema njenim riječima, dug će se izmirivati uplatom takse od pet dolara na 1.000 metara kubnih. Cvijanovićeva je naglasila da će entitetske vlade sa institucijama na nivou BiH usvojiti konkretne akte kojima bi se garantovala zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Premijerka Srpske je istakla da je na sastanku razgovarano i o Fabrici glinice “Birač”, jer je “BH gas” jedan od najvećih povjerilaca u stečajnom postupku, te dodala da su neizmirene obaveze prema tom preduzeću. Ona je navela da dvije vlade imaju zajedničke aktivnosti na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, a jedna od reformi se odnosi na poslovnu registraciju, te da će Vlada FBiH biti pozvana da učestvuje u projektu “Podrinje”.

Vlade Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ ne žele biti suprotstavljene, već su opredijeljene za saradnju i dogovor, te pokušavaju jedinstveno nastupati prema predstavnicima međunarodnih finansijskih i drugih institucija, izjavio je federalni premijer Nermin Nikšić. On se nada da će se takav odnos dvije vlade u budućnosti pokazati i na još bitnijim primjerima, dodajući da je teško naći temu oko koje dvije vlade ne bi mogle razgovarati.

Nikšić od Savjeta ministara BiH očekuje da zajedno sa vladama Srpske i FBiH rješava otvorena pitanja, kao što je pristup fondovima EU. Kada je riječ o investicionom ciklusu u vezi sa “Elektroprenosom BiH”, federalni premijer je istakao da postoje prioriteti Vlade Srpske i Vlade FBiH i da je dogovoreno da se oni objedine i stave u desetogodišnji plan investiranja, te da se onda na osnovu njega prave trogodišnji planovi.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender