18. 08. 2022.

Ruska posada: Snouden nije bio na našem letu

Najtraženiji američki bjegunac Edvard Snouden nije doputovao u Havanu letom kompanije Aeroflot, kako su tokom jučerašnjeg dana kružile glasine na Tviteru, saopštila je ruska posada.

Prema navodima sajta Raša Tudej, kapetan leta AFL 150, rekao je po sletanju u Havanu da Snouden nije bio putnik na tom letu.

Do uzbune na internetu došlo je nakon što se saznalo da je avion ruske kompanije koji je poletio iz Moskve promenijio rutu i da nije letio preko Skandinavije, Grenlanda, Kanade i SAD, već južnije kroz Evropu pa na Atlantski okean.

To je odmah shvaćeno kao mogućnost da se Snouden nalazi na letu, i da ruska posada tako želi da izbjegne prolazak kroz američki vazdušni prostor i potencijalno prizemljenje.

Kasnije je više medija javilo da je do moguće promjene rute došlo zbog lošeg vremena na Grenlandu.

Da priča o ovom američkom bjeguncu i dalje ima znatan uticaj na odnose Vašingtona i Pekinga, videlo se juče kada su se američki i kineski zvaničnici oštro sukobili oko prošlomjesečnih događaja vezanih za njegov odlazak iz Hong Konga, prenose agencije.

Zamjenik državnog sekretara SAD Bil Berns rekao je da je Amerika razočarana ponašanjem Kine, jer je Hong Kong dozvolio da najtraženiji američki bjegunac napustio njegovu teritoriju.

“Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi povjerenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima”, kazao je Berns.

S druge strane, visoko rangirani kineski diplomata Јang Јieći kaže da je sve što je Hong Kong uradio bilo u skladu sa zakonom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender