16. 08. 2022.

Srpska najveći nacionalni i državni interes Srbije

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da veliku pažnju posvećuje odnosima sa Republikom Srpskom zato što smatra da je Srpska najveći nacionalni i državni interes Srbije.

“Naš je interes da dajemo podršku Srpskoj. Naravno, kad to govorim, ne mislim ništa loše u odnosu na Dejtonski sporazum, koji je definisao Republiku Srpsku kao entitet koja ima posebne odnose sa Srbijom, ali koji je, takođe, definisao BiH kao državu u okviru koje postoje ta dva entiteta”, naglasio je Dačić.

On je za “Nezavisne novine” rekao da je insistirao da se redovno održavaju sjednice dvije vlade, te da je siguran da će predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić nastaviti praksu da zakazuju redovne savjete za saradnju svakih šest mjeseci.

Dačić je konstatovao da sada dvije vlade mnogo operativnije rade, i to po zadacima i zaključcima, dodajući da je rezultat toga nekoliko kapitalnih projekata koji čekaju Srpsku i Srbiju.

Premijer Srbije u tom kontekstu naveo je dio kraka gasovoda “Južni tok”, koji će biti kapitalna, strateška investicija za Srpsku, kao i izgradnju hidroelektrana na srednjoj Drini sa Italijanima, čija je vrijednost više od pola milijarde evra.

“To su projekti od kapitalnog značaja. Sve ovo ostalo jeste saradnja koja je na nižem nivou”, istakao je Dačić.

On je rekao da, umjesto svađa i priča o tome ko je više kriv, svi u regionu treba da se posvete budućnosti, jer su i problemi i ciljevi zajednički.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender