16. 08. 2022.

Uskoro o ostanku u četvorki i šestorki

Novi predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je danas da ova stranka želi biti dio rješenja i da preuzima dio odgovornosti i preuzetih dogovora u vezi sa “šestorkom” i “četvorkom”, ali da više neće učestvovati u odugovlačenju rješenja ključnih pitanja u BiH.

Raguž ističe da će se HDZ 1990 vrlo brzo, možda već i narednog petka, 19. jula, na sjednici Glavnog odbora stranke, odrediti hoće li više biti dio aktuelne “četvorke” ili “šestorke”, ili će se okrenuti 2014. godini i izborima, jer se “nisu spremni valjati u blatu”.

On ističe da će okvir za djelovanje i rad HDZ-a 1990 biti kontinuirani dijalog, međusobno uvažavanje i poštivanje, spremnost na konsenzus i kompromis i prepoznavanje evropske agende kao najvećeg prioriteta koji su svi zajedno deklarativno prihvatili, ali sad bi to istinski trebali i testirati.

On je rekao da stranka više neće učestvovati u bilo kakvom odugovlačenju, obećanjima bez pokrića u vezi sa rokovima u evropskoj agendi, implementaciji odluke “Sejdić i Finci”, Mape puta za članstvo u NATO, nedostatka koordinacionog mehanizma i drugo.

Komentarišući sastanak predsjednika HDZ-a BiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika, koji su naveli da će bošnjački partner biti onaj ko prihvati njihov koncept rješenja za slučaj “Sejdić i Finci” i to po principu da jedan narod ne može birati predstavnike drugom narodu, Raguž je rekao da podržava svaki dijalog koji doprinosi rješenju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender