26. 01. 2022.

Odlaze Knežević, Petković i Marić?

Očekuje se da ministri u Vladi Srbije Goran Knežević, Bratislav Petković i Alisa Marić, i još oko deset državnih sekretara, pomoćnika ministara i direktora javnih preduzeća, budu na listi funkcionera SNS-a koji bi trebalo da napuste Vladu, pišu “Večernje novosti”.
Predsjedništvo SNS-a predložiće danas imena svojih ministara i funkcionera koji će do 27. jula morati da napuste Nemanjinu 11, a prema informacijama beogradskog dnevnika, početna ideja naprednjaka nije da se mijenja koalicioni sporazum niti da se cijepaju resori i rotiraju između stranaka.

U tekstu se navodi da će SNS zahtijevati od URS-a i SPS-a da i oni preuzmu odgovornost i da zamijene svoje funkcionere koji nisu zadovoljili.

“Ukoliko ti pregovori propadnu, SNS će aktivirati rezervnu opciju – raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, piše list.

Potpredsjednik SNS-a Bratislav Gašić rekao je da će se danas “desiti i ono u šta niko u Srbiji nije vjerovao”.

“SNS će na delu pokazati da niko nije rođen u fotelji i da se funkcije ne mogu posmatrati kao politički plen. Na osnovu stavova Predsedništva, konačnu odluku o kadrovskim promenama doneće do kraja naredne nedelje naš glavni odbor”, rekao je Gašić.

List piše da je u SPS-u mnogo neopoznanica u vezi sa kadrovskim rokadama.

“Spekuliše se da su najviše na udaru Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović, ali do kraja nije sigurna ni Slavica Đukić-Dejanović. Ipak, kako saznajemo, čak ni ovo troje potpredsednika SNS još nije obavešteno šta zaista namerava Dačić i sve će biti poznato krajem sledeće nedelje”, navodi se u tekstu.

Prema pisanju lista, u Dinkićevom taboru situacija je jasnija, a lider URS-a ne planira da predloži smjenu nijednog svog člana vlade i na njegovom spisku za rekonstrukciju naći će se samo imena državnih sekretara i pomoćnika.

List “Danas” piše da bi razgovori o smjeni čelnih ljudi u vrhu srpske policije trebalo da u Ministarstvu unutrašnjih poslova počnu već prvih dana naredne sedmice.

S druge strane, u kabinetu ministra policije Ivice Dačića ovom dnevniku je rečeno da nikakav zvaničan zahtjev za nečiju smjenu nije stigao, te da “i ako stigne neki prijedlog, o eventualnim razrješenjima neće biti riječi do završetka rekonstrukcije Vlade Srbije”.

“Danas” piše da su najčešća imena koja se pominju u javnosti kao “kandidati” za smjenu komandant Žandarmerije general Bratislav Dikić i načelnik beogradske policije general Stevan Bjelić.

Međutim, Dikić je rekao da nije razgovarao o svojoj smjeni sa direktorom policije Miloradom Veljovićem.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender