17. 08. 2022.

Strukturalni dijalog ne daje očekivane rezultate

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH ne daje očekivane rezultate.

“On je bio rezultat jedne situacije i dogovora koji smo postigli /visoki predstavnik EU/ Ketrin Ešton i ja u Banjaluci i taj sporazum je veoma jasno precizirao opseg onih ciljeva koje treba postići. Vidljivo je da se određene stvari pokušavaju razgraditi i izbjeći ranije zadati ciljevi koji se moraju ispuniti”, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

On je naveo da Republika Srpska smatra da se mora poštovati Ustav BiH i da su Sud i Tužilaštvo BiH, kao dio pravosudnog sistema, vještački nametnuti izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

 

Prema njegovim riječima, Srpska smatra da ima suvereno pravo na pravosuđe i pravosudni sistem i pri tim zahtjevima ostaće i u budućnosti.

“Sve sesije strukturalnog dijaloga postaju malo i mučne, jer ne daju nikakav rezultat”, naglasio je Dodik.

Komentarišući član koji se odnosi na to da Sud i Tužilaštvo BiH mogu preuzimati predmete entitetskih sudova, predsjednik Srpske je rekao da se taj dio zahtjeva mora odbaciti, kao što treba odbaciti i Sud i Tužilaštvo BiH, a ne samo njihova prava, “jer oni i nemaju prava na postojanje”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender