14. 08. 2022.

Ustoličen episkop Hrizostom

Čin ustoličenja obavio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej koji je u besjedi pozvao episkopa Hrizostoma da kao novi pastir apostolski mudro i uspješno vodi ovu drevnu eparhiju, sa slavnom i stradalnom prošlošću.

Svečanost ustoličenja prisustvovalo je 18 vladika Srpske pravoslavne crkve, pravoslavno sveštenstvo, predstavnici ostalih vjerskih zajednica, te mnogobrojni vjernici.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je u besjedi nakon ustoličenja da će sa sveštenstvom i vjernicima učiniti sve da bude sačuvano, unaprijeđeno i nadograđeno sve ono što je u Republici Srpskoj sveto, čestito i Bogu pristupačno.
“Tamo gdje su izobilje i blagodati Božije, tu su i velika iskušenja. Ne opuštajmo se, već bdimo i molimo se, oduprimo se molitvom i pravoslavnim duhom svim iskušenjima koja dolaze”, apelovao je vladika Hrizostom. On je pozvao sve vjernike da idu putem duhovne obnove, da budu više Božiji nego svoji, a Crkva će im na tom putu pomoći u iznalaženju rješenja za sve izazove i iskušenja.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da će novi episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom voditi eparhiju onako kako to žele Sveti Sava i Crkva i kako narod očekuje.  Srpski patrijarh izrazio je uvjerenje da će narod prihvatiti novog episkopa. Patrijarh Irinej rekao je da se vladika Hrizostom potvrdio u maloj eparhiji koju je vodio i koja je osnovana kada je on došao. Prema njegovim riječima, tu eparhiju sredio je veoma mudro i uredio tako da je svom nasljedniku ostavio sve što je potrebno da može nastaviti njegov episkopski rad. Patrijarh Irinej napomenuo da će episkop Hrizostom sutra biti uveden u tron u Tuzli, budući da je u tom gradu bilo sjedište Eparhije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska pravoslavna crkva ima veoma značajnu ulogu u srpskom narodu i izrazio zadovoljstvo što će s novim episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom nastaviti saradnju. Dodik je rekao da je Eparhija zvorničko-tuzlanska veoma značajna u SPC i Srpskoj, istakavši da je u prošlosti ostvarila značajne rezultate i uspjehe u izgradnji vjerskih objekata.

“To sve treba, naravno, nadograditi i još više poboljšati. Vladika Hrizostom je ličnost koju je izabrao Sabor SPC da to učini i upravlja ovom eparhijom”, istakao je Dodik, koji je danas prisustvovao ustoličenju vladike zvorničko-tuzlanskog Hrizostima u Bijeljini.

On je dodao da je i vladika Vasilije, koji je bio na čelu ove eparhije, mnogo doprinio njenom razvoju, navodeći da je u posljednjih 15 godinma izgrađeno oko 250 crkvenih objekata u Eparhiji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender