14. 08. 2022.

Otvoren Festival evropskog filma na Paliću

Dodjelom priznanja za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji “Aleksandar Lifka” proslavljenom ruskom režiseru i glumacu Nikiti Mihalkovu i jednom od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emiru Kusturici, na Ljetnjoj pozornici na Paliću otvoreno je jubilarno dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma “Palić”.

Uručujući nagrade, direktor Festivala Radoslav Zelenović istakao je Mihalkovljev i Kusturičinin doprinos, kako domaćim, tako i evropskoj kinematografiji.

“Promjenio je Kusta mnogo toga u našoj kinematografiji i evropskom filmu. Za mene je najvažnija projekcija ‘Oca na službenom putu’ u Kanu. Od toga vremena, na naš film i kinematografiju gledalo se drugim očima”, rekao je Zelenović.

Zahvajujući na nagradi, Kusturica je rekao da se, od kako je informatička revolucija promjenila svijet, tehnološki procesi ubrzani, a “35-cu” zamjenio video, “u stvari nije desilo ništa”.
“Kako god okreneš, moraš da imaš dobru ideju. Po mom dubokom uvjerenju, da bi napravio veiki globalni hit, ne smiješ biti pametan. Utoliko su festivali kao što je ovaj postali sigurne kuće za dobre filmove i utoliko sam zahvalan festivalu na ovoj nagradi”, rekao je, između ostalog, Kusturica.

Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala evropskog filma, trajaće do 19. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.

Festival će ove godine ugostiti preko 180 sineasta iz cijele Evrope.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender