16. 08. 2022.

Vladika Hrizostom uveden u tron

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, gdje je danas uveden u tron.

Preuzimajući Eparhiju, episkop Hrizostom je obećao da će upravljati blago, ali odlučno i da će danonoćno bdjeti nad duhovnim napretkom Eparhije.

U obraćanju mnogobrojnim okupljenim vjernicima, episkop Hrizostom je rekao da će se boriti za poštovanje ljudskih i nacionalnih prava i slobode srpskog naroda, kao i drugih naroda i vjera.

“Borba za održivi povratak srpskog naroda, njegovo pravo da živi slobodno i dostojanstveno, jeste i biće imperativ mog služenja narodu“, rekao je vladika Hrizostom.

On je pozvao prognane Srbe sa teritorije Zvorničko-tuzlanske eparhije da ostvare svoje pravo na vraćanje imovine, na obnovu ili nadoknadu za uništenu ili uzurpiranu imovinu.

Vladika Hrizostom apelovao je na obnovu života u srpskim životnim prostorima, gdje su narodne svetinje, ognjišta i domovi predaka.

Ispred Vladičanskog dvora u kome je do rata bilo sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske i Sabornog hrama uvođenje episkopa Hrizostoma u tron pratilo je oko hiljadu vjernika koji su službu mogli da prate i na video-bimu koji je postavljen uz hram.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender