18. 08. 2022.

5 najgorih stvari koje radite svojoj kosi

Većina žena je svjesna da je kosi potrebno posvetiti posebnu pažnju. Ipak, veoma često radimo neke stvari koje loše utiču na izgled naše kose, a da toga nismo ni svjesni. Kako biste izbjegli oštećenja kose i kako bi vaša kosa uvijek bila lijepa i zdrava, izbjegavajte sledećih pet stvari.

 

Korištenje prljave četke

Četka za kosu može postati prljava usljed masti i ulja, znoja i proizvoda za stajling pa je neophodno da je čistite bar jednom mjesečno, kako bi se riješili prljavštine i bakterija koje se na njoj nakupljaju. To možete raditi pomoću šampona ili mješavine sode bikarbone i vode. Naravno, nakon svakog četkanja, potrebno je da uklonite dlake sa četke.

 

Izbjeljivanje kose

Možda niste toga ni svjesni, ali izbjeljivanje kose može dovesti do njenog oštećenja. Ovaj proces uklanja prirodni pigment iz kose čime se mijenja njena struktura te kosa postaje osjetljivija na oštećenja.

 

Previše toplote

Uobičajena loša navika jeste prečesto korištenje “toplotnih” oruđa za stajling kose. Ako koristite fen, uvijač ili peglu za kosu na dnevnoj bazi, to može dovesti do trajnih oštećenja kose. Pomenuta oruđa mou da isuše i oštete strukturu kose pa bi bilo poželjno da ih koristite, maksimalno, jednom sedmično.

 

Prečesto pranje kose

Svakodnevno pranje kose može biti pogubno po njen izgled i zdravlje. Naime, ako kosu perete svaki dan, vi je lišavate njenih prirodnih masti i ulja usljed čega dolazi do hiperprodukcije masti. Rezultat? Kosa izgleda prljavije nego što je bila. Najbolje je da kosu perete svaki drugi do treći dan.

 

Pretjerana upotreba proizvoda za stajling

Pretjerana upotreba proizvoda za stajling može izazvati nakupljanje njihovih ostataka u kosi i na vlasištu, a uklanjanje pomenutih ostataka može lišiti kosu njenih prirodnih ulja. Učinite vašoj kosi uslugu i nemojte koristiti previše različitih proizvoda istovremeno i uvijek se ograničavajte na razumne količine.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender