10. 08. 2022.

File donosi i prijedlog za tretiranje Kosova u pregovorima

Evropski komesar za proširenje Štefan File trebalo bi da u srijedu, 17. jula, dođe u Beograd, kako bi sa vlastima Srbije razradio strategiju za predstojeće pristupne pregovore Srbije za ulazak u EU, ali i donio prijedlog kako da se tokom pregovora tretira pitanje Kosova.

File će stići sa prijedlogom kako da se tokom ovih pregovora tretira pitanje Kosova, tako da to ne uspori dalji put Srbije ka članstvu u Uniji, pišu “Večernje novosti”, pozivajući se na briselske izvore.

Prema istom izvoru, cilj je da tema Kosova što manje opterećuje pregovaračka poglavlja i da se sve što se tiče odnosa sa Prištinom, koliko može, koncentriše na jednom mjestu.

Namjera Evropke komisije je, navodi list, da se normalizacija odnosa prati u okviru poglavlja broj 35, koje nosi nazov “Ostala pitanja”, a obuhvatiće i provođenje sporazuma o normalizaciji sa Prištinom.

U suprotnom bi se, dodaje isti izvor, Kosovo provlačilo kroz svako poglavlje, pa bi pristupni pregovori mogli da budu “ukočeni” u bilo kom trenutku, zavisno od napretka u dijalogu Beograda sa Prištinom, što nikome nije cilj.

Beogradski mediji prenose da će File tokom posjete Beogradu sagledati sa srpskim zvaničnicima dokle se došlo u evorpskim reformama.

Pregovri o članstvu EU sa Srbijom počeće poglavljima koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv kriminala i korupcije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender