16. 08. 2022.

Izložba “Nadežda Petrović: s obje strane objektiva”

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 1. avgusta biće postavljena izložba “Nadežda Petrović: s obje strane objektiva”, autora Jasne Jovanov, upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Iz Muzeja savremene umjetnosti ističu da plod višegodišnjeg istraživačkog rada Jasne Jovanov predstavlja svojevrsno otkriće u stvaralaštvu slikarke Nadežde Petrović.

“Fokusiranjem fotografije u okviru opusa najznačajnije slikarke Moderne, otkriva se do sada malo poznat aspekt njenog rada. Fotografije Nadežde Petrović svjedoče o njenoj izuzetnoj ulozi i značaju u srpskoj fotorgrafiji, a posebno o činjenici da je riječ o prvoj srpskoj umjetnici koja se kontinuirano bavila ovim medijem”, navode u Muzeju.

Kustos izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Srpske je muzejski savjetnik Sarita Vujković, a izložbu će otvoriti akademik Milivoje Unković.

Nadežda Petrović /1873–1915/ se smatra jednom od najznačajnijih srpskih slikara sa početka 20. vijeka. Iako je tematski ostala vjerna nacionalnom, stilski se potpuno okrenula savremenim tokovima evropske umjetnosti.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender