23. 01. 2022.

Sarajevo nema volje za rješavanje statusa Hrvata

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda zabrinut je zbog nedostatka volje političkog Sarajeva da bude riješen staus Hrvata u BiH.
Bevanda je istakao da su Hrvati konstitutivan narod i da svi treba da rade na tome da ravnopravnost bude ostvarena u realnom životu.

On je za rekao da su HNS i HDZ pokrenuli konkretne aktivnosti i da će učiniti sve da se za popis stanovništva angažuju svi – da bi se prijavilo što je moguće više ljudi, jer će od tih rezultata zavisiti brojni procesi u budućnosti BiH.

Na pitanje da li je rješenje za uštede u Federaciji BiH ukidanje kantona, Bevanda je odgovorio da to nije tačno, jer u Vladi FBiH imaju dva neustavna ministarstva gdje se mogu načiniti uštede.

“Stručnjaci su rekli da bi se reformom uštedjelo 17 miliona KM. Saberite samo šta potroše ta dva ministarstva i vidjećemo da je to puno veći iznos”, rekao je Bevanda i dodao da je cilj prijedloga za ukidanje kantona “unitarizovati sve, ukinuti nadležnosti na štetu Hrvata i opet stvoriti malu Jugu”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender