18. 08. 2022.

Slučaj „Budimir i ostali”: Dupla pomilovanja za funkcionere

To su mu omogućili predsjednici Federacije BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) u prošlom mandatu i Živko Budimir (SPP) u sadašnjem, tako što su dali Vikalu pomilovanje od zatvorske kazne, a potom ga i izbrisali iz krivične evidencije.

Potpisnik drugog akta milosti za Vikala, Budimir prekršio je Zakon o pomilovanju FBiH u kojem stoji da jedna osoba ne može biti više puta pomilovana za isto krivično djelo.

Međutim, ovaj zakon ne predviđa kazne za njegove prekršioce.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-a) iz Sarajeva otkrili su da je Budimir tokom svog mandata pomilovao najmanje tri osobe za djela za koja su već bile pomilovana.

U dva slučaja se radilo o brisanju iz krivične evidencije kako bi osobe mogle dobiti uvjerenje o nekažnjavanju, a treća je, umjesto zatvorske, dobila uslovne kaznu.

Predsjednik Federacije nije želio razgovarati s novinarima CIN-a.

Tužilaštvo BiH navodi da je Budimir znao da je dvostruko pomilovanje za isto djelo protivzakonito i da ga je na to upozorila Komisija za pomilovanje.

Sudija Suda BiH Branko Perić kaže da je „dva puta vršiti pomilovanje potpuno apsurdno” te da brisanje presude ne bi trebalo biti obuhvaćeno pomilovanjem.

Vikalo je pravosnažno osuđen 2006. jer je osam godina ranije kao predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona naložio da se od firme „AB Behapol” iz Sarajeva kupi 140 tona boje za krečenje iako nije postojala potreba za tim proizvodom.

Izvršenje sudske presude izbjegavao je na više načina.

Mijenjao je adresu prebivališta, a time i mjesnu nadležnost suda odgovornog za njegovo slanje u zatvor.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender