16. 08. 2022.
Bijela kuća odbacuje zahtjev za pomilovanje Snoudena

Snouden predložen za Nobelovu nagradu za mir

Profesor sociologije na švedskom univerzitetu Umea, Stefan Svalfors, predložio je norveškom Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade odbjeglog bivšeg saradnika američke Centralne obavještajne agencije /CIA/ Edvarda Snoudena za Nobelovu nagradu za mir.Profesor je u pismu, koje je objavljeno u švedskom listu “Vesterbotens-Kuriren”, naveo da je predložio Snoudena zbog “junačkog pokušaja, a uz ogromnu ličnu žrtvu, da rasvijetli opsežno špijuniranje preko kompjuterske mreže koju sprovodi američka Agencija za nacionalnu bezbjednost /NSA/.

“Zbog svoje hrabrosti, Snouden je pomogao da svijet postane bolji i bezbjedniji”, napisao je profesor i dodao da nominacija ima i simbolični značaj jer pokazuje da “pojedinci mogu da ustanu i bore se za osnovna ljudska prave i slobode”, prenio je britanski list “Dejli mejl”.

List, međutim, navodi da je možda prekasno da Snouden dobije nagradu ove godine, jer je rok za nominovanje istekao 1. februara, a u periodu između marta i avgusta sastavlja se kraća lista kandidata.

U svakom slučaju, piše britanski list, Svalforsovo nominovanje Snoudena može biti ozbiljno prihvaćeno za 2014. godinu.

Kao profesor sociologije na Univerzitetu Umeo, Svalfors važi za kvalifikovanu osobu koja može da pošalje nominaciju Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender