18. 01. 2022.

Tvrđava Kastel u projektu očuvanja i obnove kulturnog nasljeđa

Tri lokaliteta na zapadnom Balkanu odabrana su za 2,8 miliona evra vrijedan projekat očuvanja i obnove kulturnog nasljeđa u regionu kojeg finansira EU, među kojima je i banjalučka tvrđava Kastel, objavila je danas Evropska komisija.

Predstavnici Evropske komisije su na sastanku Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ u Novom Sadu saopštili da treba finansirati tvrđavu Kastel u Banjaluci, franjevački samostan u Baču i arheološki lokalitet Apolonija u Albaniji, saopšteno je iz RCC-a.

“Evropska komisija je donijela odluku o izboru tri lokaliteta za finansiranje u okviru posebnog granta EU, čija će realizacija povećati uticaj i vidljivost `ljubljanskog procesa`”, rekao je savjetnik za kulturno nasljeđe u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Venceslas de Lobkovič.

Predsjedavajući Radne grupe Borče Nikolovski istakao je važnost uspješne realizacije sredstava EU u vrijednosti od 500.000 evra za obnovu spomenika kojima je potrebna hitna intervencija, preliminarne istražne radove, idejni projekat i izradu planova upravljanja.

On je rekao da se već realizuje šest projekata i da će 25 projekata imati koristi kroz podgrantove ili tendersku poceduru.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender