16. 08. 2022.

Hor Banjalučanke na takmičenju u Njemačkoj

Kako je za Kontakt radio izjavio umjetnički rukovodilac hora,profesor Mladen Matović,u pitanju je jedno od najznačajnijih međunarodnih horskih takmičenja bijenalnog karaktera, koje se organizuje pod okriljem Svjetske horske asocijacije Interkultur – Musica Mundi.

Na takmičenju se očekuje učešće 43 hora iz 18 zemalja i četiri različita kontinenta ( Rusija, Belgija, Kina, Melsiko, Norveška, Južna Afrika, Španija, Kanada, Finska, Venecuela…) Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, hor „Banjalučanke“ će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine a na takmičenju će se predstaviti sa veoma zahtjevnim repertoarom koji će ocjenjivati višečlani međunarodni žiri sastavljen od uglednih svjetskih stručnjaka za horsku muziku.

„Učešća na etabliranim evropskim takmičenjima u 2013. godini su od posebnog značaja za naš ansambl jer ona predstavljaju posljednje internacionalno testiranje naših izvođačkih i artističkih dometa prije „izazova svih izazova“ – učešća na narednoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi koja će se održati polovinom 2014.godine u glavnom gradu Letonije – Rigi. Osvojivši olimpijsko srebro na prethodnoj horskoj Olimpijadi u SAD, hor „Banjalučanke“ se direktno kvalifikovao na sljedeću Olimpijadu, tako da su sve aktivnosti i takmičenja u narednom periodu u svojstvu priprema za ovo najveće planetarno horsko takmičenje.“ – dodao je Mladen Matović

Sa tradicijom dugom punih 35 godina, hor je u proteklom periodu izrastao u rezultatsku konstantu i u takmičarskom smislu postao najzapaženiji kamerni hor u regionu. Zahvaljuući zlatnim medaljama osvojenim na međunarodnim takmičenjima u Lincu, Veneciji, Malti, Budimpešti, te olimpijskim srebrima osvojenim u Kini i SAD, hor je uvršten na zvaničnu rang listu pedeset najbojih kamernih horova svijeta, na kojoj se trenutno nalazi na visokom 9. mjestu, kao najbolje rangirani hor iz jugoistočne Evrope.

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ posebno ističe dosadašnju svesrdnu podršku i razumijevanje nadležnih republičkih i gradskih instanci, sa iskrenim uvjerenjem da će kontinuitet podrške našem ili bilo kojem drugom ansamblu uvijek i prevashodno zavisiti od ostvarenih rezultata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender