26. 01. 2022.
Nisu tražene obustave istrage

Nije bilo privođenja, upućen je poziv za davanje izjava

“Niko nije priveden, već je upućen poziv za davanje izjava na određene okolnosti koje su se dešavale tog dana u Srebrenici i Bratuncu”, rekao je Jovičić danas novinarima u Banjaluci.

Jovičić je istakao da pripadnici policije nisu upotrijebili silu prema članovima Udruženja građana “Majke Srebrenice”.

On je dodao da je postojala jedino naredba direktora Policije Srpske da se ne upotrebljava sila protiv učesnika skupa i da se policija povuče kada je došlo do situacije da je moglo doći do eskalacije sukoba.

“Postoji video zapis na kojem se vidi da Policija Srpske nije reagovala i da su pojedine osobe iz te grupe izvršile nasilan ulazak u određene prostorije i na osnovu toga Okružno tužilaštvo Bijeljina izdalo je nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske da se upute pozivi radi davanja izjava na date okolnosti od određenih lica koja su bila učesnici ovih skupova”, pojasnio je Jovičić.

On je rekao da je MUP Srpske dao maksimalan doprinos u obezbjeđivanju skupova koje su organizovali i Srbi i Bošnjaci na području Srebrenice i Bratunca prilikom obilježavanja događaja koji su se dešavali 1995. godine.

Bosnjakinja skida zicu

U Policijskoj stanici u Srebrenici danas su po nalogu Okružnog tužilaštva Bijeljina uzete izjave od više lica koja se dovode u vezu sa nasilnim ulaskom žena iz više muslimanskih udruženja porodica žrtava rata u privatne posjede u Potočarima kod Srebrenice i Kravici kod Bratunca 13. jula, prenose agencije.

Pozivima su se odazvali načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise opštine Srebrenica Bego Bektić, predsjednik Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović i aktivistva koalicije “Prvi mart” Zekerijah Hadžić.

Izjavu bi trebalo da da još jedan aktivista “Prvog marta” Almir Salihović.

Bektić je nakon izlaska iz Policijske stanice rekao da je bio sa ženama prilikom ulaska u posjede u Potočarima i Kravici, ali da mu nije jasno zbog čega je davao izjavu.

Mehmedovićeva je poslije davanja izjave rekla novinarima da su “udruženja majki” ranije najavila da će po svaku cijenu 13. jula ući u te objekte da polože cvijeće i da su to učinile.

“Dan uoči tih posjeta kupila sam kliješta da rasiječem žičanu ogradu ukoliko budemo spriječene da uđemo. To sam sa Nurom Mustafić i još nekoliko žena učinila i ušle smo u te objekte. Spremna sam da odgovaram za taj prekršaj, dodala je Mehmedovićeva.

Iz bijeljinskog Okružnog tužilaštva je rečeno da je u toku prikupljanje izjava o ovom događaju i da još nema kvalifikacije djela.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je ranije da policija tokom icidenata u Srebrenici i Bratuncu nije primijenila silu, a da su grupe Bošnjaka bez odobrenja ušle u dva privatna posjeda, o čemu je obaviješteno nadležno tužilaštvo.

Grupa žena iz srebreničkih bošnjačkih udruženja porodica nastradalih nasilno je 13. jula ušla u krug objekta Elektroprenosa u Potočarima, kao i u krug bivše zemljoradničke zadruge u Kravici kod Bratunca.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender