16. 08. 2022.

Odlučujuća faza odnosa sa EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File dolazi sutra u dvodnevnu posjetu Beogradu, gdje će sa zvaničnicima Srbije razgovarati o njenim budućim koracima u procesu evrointegracija i poželjeti dobrodošlicu zemlji koja ulazi u novu, odlučujuću fazu u odnosima sa EU.
File dolazi u Beograd nakon što je Evropski savjet 28. juna odlučio da otvori pregovore o pristupanju sa Srbijom, a teme predviđenih razgovora uključuju uspostavljanje neophodnih struktura u Srbiji za proces pregovora, kao i potvrđivanje kontinuiranih prioriteta Srbije na putu ka EU.

To se odnosi na održavanje toka reformi, provođenje svih sporazuma u okviru dijaloga sa Prištinom, produžetak zauzimanja ključne uloge u regionu i unapređenje trajnog pomirenja, saopšteno je iz Delegacije EU u Srbiji.

File je uoči dolaska izjavio da odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja veliki uspjeh rukovodstva, Srbije čime se nagrađuju kontinuirani napori ulagani tokom prošle decenije.

“Ti napori moraju biti nastavljeni. Proces pregovaranja je zahtjevan i traje godinama”, rekao je File.

Evropski komesar je izrazio zadovoljstvo zbog “otvaranja potpuno nove faze odnosa /EU/ sa Srbijom”.

“Proces evropskih integracija od sada će postati `opipljiviji` administraciji, građanskom društvu, poslovnim ljudima, studentima, istraživačima i srpskom društvu u cjelini, u stvari svim građanima Srbije, i to u mnogim aspektima njihovih svakodnevnih života”, naveo je File.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender