16. 08. 2022.
Jačanje saradnje Banjaluke i Kumanova

Tvrđava Kastel u projektu očuvanja i obnove kulturnog nasljeđa

Savez za regionalnu saradnju Evropske komisije izabrao je tri lokaliteta na zapadnom Balkanu za realizaciju projekta očuvanja i obnove kulturnog nasljeđa u regionu, među kojima je i banjalučka tvrđava Kastel, potvrdio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

“Već imamo dvije cjeline za koje smo obezbijedili sredstva, idemo korak po korak”, rekao je Gavranović novinarima u Banjaluci.

On je istakao potrebu za sanacijom prostora stare Artiljerijske kasarne unutar tvrđave Kastel, kao posebne cjeline koja bi mogla da bude namijenjena za hotelski smještaj.

“To je vrlo značajna cjelina, ali koja ne može biti finansirana iz ovih sredstava, jer je riječ o hotelskom kompleksu. Takvi tipovi nisu u priopritetu ovih sredstava koje sada koristimo, zato je vrlo bitno da nađemo investitora koji je zainteresovan da uđe u taj projekat, a vidjećemo koji će biti model angažmana”, dodao je Gavranović.

Za realizaciju projekta očuvanja i obnove kulturnog nasljeđa u regionu Savez za regionalnu saradnju Evropske komisije izabrao je i Franjevački samostan u Baču, kao i arheološki lokalitet “Apolonija” u Albaniji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender