23. 01. 2022.

Biskupi pozvali vjernike da se odazovu popisu stanovništva

Biskupi smatraju da je riječ o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebno onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjoj situaciji nego bi rezultati mogli uslovljavati budućnost društva BiH u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon zasjedanja Biskupske konferencije da je i moralna obaveza svakog katolika da se izjasni o svojoj vjerskoj pripadnosti, da se izjasni kao katolik, pa i na popisu stanovništva.

On nije želio da prejuducira šta bi popis mogao pokazati kada je riječ o broju katolika u BiH, ali je naglasio da je njihova obaveza da se odazovu popisu.

Biskupi su na dvodnevnom zasjedanju razmatrali djelovanje “Karitasa” BiH s ciljem što usklađenijeg i efikasnijeg karitativnog djelovanja Katoličke crkve u BiH.

Tokom zasjedanja biskupi su prihvatili poziv nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočevara za odlazak na veliko regionalno hodočašće koje će, povodom obilježavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, biti održano 20. i 21. septembra u Nišu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender