16. 08. 2022.

Kako da spriječite žutilo zuba

Zubi i nisu potpuno bijeli – njihova prirodna boja je, zapravo, svijetlo žuta. Međutim, kako starimo, naši zubi imaju tendenciju da postaju tamniji. Tokom vremena, caklina se troši i puca čime dolazi do izlaganja dentina, manje guste unutrašnjosti zuba koja apsorbuje hranu i boju. Pored toga, vremenom dolazi i do nakupljanja naslaga na i između zuba. Određene vrste hrane i pića, uključujući kafu, čaj, gazirana i kisela pića, duhanski dim kao i određene vrste lijekova utiču na stvaranje mrlja na zubima. Većina tih uobičajenih mrlja se može ukloniti, a da biste to postigli, ne morate svaki put ići kod zubara.

 

Koristite slamku

Da biste spriječili nastanak mrlja na zubima, nakon njihovog izbjeljivanja, pića kao što su kafa, čaj i sokovi pijte na slamku kako biste smanjili njihov kontakt sa površinom zuba. To značajno može ograničiti izloženost zuba i pomoći vam da zubi duže ostanu bijeli.

 

Jedite jabuke

Hrskave namirnice, uključujući jabuke, celer i mrkvu ponašaju se kao male četkice za zube kada ih žvaćete, a tokom vremena vam mogu pomoći da se riješite i “najtvrdoglavijih” mrlja na zubima. Efekat čišćenja će biti vidljiv, a posebno ako često pijete kafu, a ranije niste imali naviku da jedete jabuke. Blago kisela priroda jabuka u kombinaciji sa njihovom strukturom bogatom vlaknima čini ih idealnom namirnicom za čišćenje i izbjeljivanje zuba.

 

Soda bikarbona

Pranje zuba pastom od sode bikarbone i vode nekoliko puta mjesečno otklanja površinske mrlje i izbjeljuje zube za jednu do dvije nijanse. Pomenuta pasta neutrališe mrlje i polira zube bez bojazni od oštećenja zubne cakline.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender