17. 08. 2022.

Kuvarica prenijela salmonelu studentima!?

Iako je kontrola sprovedena odmah nakon trovanja 25 studenata banjalučkog Studentskog centra  “Nikola Tesla” 5. jula ove godine pokazala da su “svi radnici u menzi imali uredno ovjerene sanitarne knjižice, a higijensko-sanitarni uslovi bili na zadovoljavajućem nivou”, novi rezultati objelodanili su da je salmonela izolovana kod kuvarice koja je to veče, između ostalog, pripremala makarone sa pohovanom piletinom, za koje se vjeruje da su izazvali trovanje!

Ovo je za Press RS potvrdio direktor banjalučkog SC “Nikola Tesla” Milan Komljenović, koji kaže da je kod još četiri radnika ovog centra izolovana stafilokoka!

– Ipak, uzrok trovanja studenata je salmonela. Protiv navedenih zaposlenih već je pokrenut disciplinski postupak, ali još ne možemo da govorimo o tome kakav će biti epilog ovog slučaja. S druge strane, sporne obroke za koje se sumnja da su izazvali trovanje bacio je sasvim drugi radnik, jer, navodno, nisu bili propisno obilježeni – naglašava Komljenović.

Na sreću, nijedan student do sada nije zaradio stafilokoku, čije liječenje, uz opasnost razvoja nekog teškog oboljenja, predviđa i prilično dugu antibiotsku terapiju. Naime, riječ je o opasnom mikroorganizmu koji može da izazove infekciju kože, ali i upalu pluća, toksični šok, pa čak i sepsu!

S druge strane, pošto kuvarica koja je pripremala sporne obroke nije oboljela od salmoneloze, tehnolozi za kontrolu kvaliteta hrane smatraju da je do masovnog trovanja u SC “Nikola Tesla” najvjerovatnije došlo zbog nehigijene u domskoj kuhinji.

– Da je kuvarica zaražena salmonelom, i ona bi neminovno oboljela. Ovako, ili je prljavim rukama dirala hranu, ili su radne površine u domskoj kuhinji bile kontaminirane salmonelom, zbog čega ni redovno pranje ruku ne bi mnogo pomoglo. Problem je što salmoneli pogoduje sobna temperatura, na kojoj se ona brzo razvija, pa bez redovne dezinfekcije prijeti izbijanje zaraze. Do zaraze hrane moglo je da dođe i ako su pripremljeni obroci stajali na površinama na kojima se salmonela već razvila, tako da ni tu varijantu ne treba isključiti. Ipak, daleko veće zdravstvene probleme može da izazove stafilokoka, koja se mora liječiti antibioticima. Kod sumnje na njeno postojanje, radi se bris nosa, grla i ruku, a antibiotska terapija traje oko dvije sedmice, za vrijeme čega radnik mora da bude na bolovanju, a nikako u proizvodnom pogonu ili u kuhinji – objašnjavaju tehnolozi.

Iz Unije studenata RS poručili su neće odustati dok se odgovorni za aferu trovanja ne otkriju i ne kazne, jer se, kako su naglasili, prije deset dana dogodio direktan udar na zdravlje i živote studenata.
– Plašimo se da se ovo nije slučajno desilo! Otrovani studenti razmišljaju da podignu kolektivnu tužbu protiv SC i, ako odluče da to urade, mi ćemo ih podržati. Pored ugrožavanja njihovog zdravlja, oni su zbog liječenja propustili i julski rok, pa su i tu oštećeni – izjavio je za naš list predsjednik ove unije Predrag Govedarica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender