16. 08. 2022.

Rusi da pomognu u pravednom rješenju pitanja Kosova i Metohije

Patrijarh Irinej je u ime Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i srpskog naroda zahvalio RPC i ruskom narodu za pomoć koju su pružali Srbiji kako u dalekoj prošlosti, tako i u posljednje vrijeme, saopšteno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Srpski patrijarh je, nakon zajedničke službe sa ruskim patrijarhom Kirilom i sveštenstvom RPC, podsjetio na čvrste veze koje povezuju Srbiju i Rusiju još od vremena Svetog Save, koji se zamonašio u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori.

“Istorija ruskog i srpskog naroda ima dosta zajedničkog. Oba naroda su mnogo postradala, između ostalog i u godinama vladanja bezbožnih režima u 20. veku, ali prošavši te progone, obe crkve su postale jače, učvrstivši se krvlju mučenika”, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh srpski Irinej zahvalio je ruskom patijarhu i izrazio radost zbog mogućnosti da posjeti Rusiju i da se pokloni svetinjama RPC.

Ruski patrijarh Kiril je, nakon službe, poželio dobrodošlicu patrijarhu Irineju kao dragom počasnom gostu RPC, istakavši da se tokom proteklih vijekova dosta toga mijenjalo u životu dvije crkve.

“Godine procvata su smjenjivale godine iskušenja, ali za sva vremena i uvijek je ostala nepromijenjena bratska ljubav dvije crkve i dva istokrvna naroda”, rekao je ruski partijarh.

On je dodao da mu je posebno drago što se posjeta patrijarha srpskog Irineja podudara sa svečanostima 1025-te godišnjice od pokrštavanja Rusije i što će se pokloniti svetinjama Moskve, Sankt Peterburga, Kijeva i Minska.

Patrijarh ruski Kiril je naveo da će sa srpskim patrijarhom razmotriti širok krug pitanja, koji se tiču bilateralnih odnosa i međupravoslavne saradnje.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender