18. 01. 2022.

Stopiran izvoz u BiH za 53 hrvatske firme

Prema njegovim riječima, odluka o novom “uvoznom rezu” domaćih vlasti nastupila je kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU, jer su nadležni iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ocijenili da od hrvatskih firmi treba tražiti da ispune sve EU uslove pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

Šarović je za “Nezavisne novine” potvrdio da je među onima kojima je zabranjen uvoz u BiH najveći broj klaonica, koje su u CEFTA okvirima ispunjavale uslove za izvoz u BiH, dok ih u novonastalim okolnostima nemaju.

– Svakako je riječ o temi koja će biti u fokusu javnosti i narednih dana, a spisak svih hrvatskih firmi koje više ne mogu izvoziti u BiH još nije završen, te zbog toga ne može biti zvanično objavljen – dodao je Šarović.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba pojasnio je da su do trenutka ulaska Hrvatske u EU izvozno-uvozni odnosi između dvije zemlje funkcionisali na bazi međusobnih garancija, za koje sada ne postoji osnov.

– Hrvatske firme i proizvodi ne mogu imati stari tretman, niti za njih mogu da važe stare garancije. Nakon njihovog ulaska u EU sasvim je jasno da mi hrvatske firme ne možemo tretirati ni kao treću zemlju, ni kao članicu CEFTA – rekao je Kalaba.

On je dodao da u Hrvatskoj postoji veliki broj proizvodnih objekata koji nisu na EU listama, zbog čega nemaju EU broj, pa u trenutnim uslovima njihov uvoz mora biti zabranjen.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je odluka o zabrani uvoza iz 53 hrvatske firme potpuno opravdana, legalna i pravno osnovana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender