23. 01. 2022.

4 načina da spriječite debljanje

Hrana i ishrana imaju direktan uticaj na zdravlje, uključujući zdravu tjelesnu težinu. Gojaznost povećava rizik od ozbiljnih oboljenja, uključujući bolesti srca, dijabetes, visok krvni pritisak pa čak i određene vrste raka. Pravilna ishrana je ključna za zdravlje i vitalnost te je i najbolji vid prevencije.

Ljudi su često u zabludi, jer smatraju da je razumna ishrana zamorna i dosadna. Ustvari, zdrava ishrana sadrži dosta ukusnih namirnica. A kada je riječ o kontrolisanju tjelesne težine, ako se pravilno hranite i imate zdrave navike, to vam neće predstavljati veliki problem.

 

Birajte namirnice bogate vlaknima

Namirnice bogate vlaknima su nam najbolji prijatelj, jer su zasitne, ubrzavaju metabolizam te nisu visokokalorične. Istraživanja pokazuju da žene koje udvostruče unos vlakana smanjuju apsorpciju kalorija za 90 kalorija dnevno.

 

Kombinacija vlakana i proteina tokom svakog obroka

Vlakna i proteini hranjive su materije kojima je potrebno najduže vremena da se probave. Ova savršena kombinacija održava nivo glukoze u krvi na stabilnom niovu. Upravo zbog toga imate dovoljno energije i nemate želju za slatkišima. Trudite se da tokom svakog obroka unosite i vlakna i proteine.

 

Začini

Začini su odlična alternativa za so i šećer, ali postoji još jedan bonus: začinjena hrana povećava otkucaje srca i tjelesnu temperaturu, a to vam pomaže da sagorite više kalorija. Da li ste znali da ljuta paprika jača srce, arterije i kapilare i da smanjuje nivo lošeg holesterola? Pored toga, istraživanja pokazuju da samo kašičica cimeta dnevno može vam pomoći da značajno smanjite nivo lošeg holeserola u organizmu.

 

 Više vode

Dehidraciju je lako zamijeniti za osjećaj gladi pa je pametno da prvo ugasite žeđ prije nego posegnete za hranom. Takođe, da biste imali normalan metabolizam, zdravu kožu, kosu i nokte i, uopšte, da biste se osjećali dobro, pijte bar dvije litre vode dnevno. I, voda ne mora biti “bezukusna”! Ubacite krišku limuna u čašu hladne vode i uživajte!

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender